Osobní stránka | Personal page | 個人ページ | Page personnelle | 个人页面

Onigiri a další ochutnávky Japonska (お握り)

Po delší době jsem se zase rozhodl doplnit zásoby japonských potravin, protože mi začaly chybět. Rozhlížel jsem se, kde co mají. Na zásilku z Anglie se mi nechtělo čekat, navíc tam nedávno ani neměli skoro nic z toho, co jsem chtěl. Možná vázlo zásobování kvůli koronaviru. Rozhodl jsem se nakonec pro český obchod susi.cz (nedělám reklamu, prostě tam jsem to koupil). Je to moje druhá objednávka z tohoto obchodu. Překvapilo mě, že sortiment byl bohatý. Bylo potřeba ho využít. Asi jsem udělal dobře, protože některé potraviny už teď jsou nedostupné. Možná jsem vykoupil poslední kusy, nebo jsem byl jistě jeden z posledních.

Konečně máme doma větší zásobu japonské rýže, řasy, nějaké polívky. Koupil jsem však i jiné potraviny, které jsem ještě neměl možnost vyzkoušet. Trochu ostuda, že jsem tyto klasické potraviny koupil až teď. Teda kromě miso marukome. Tuto pastu kupuji pravidelně, ať nakupiji z jakéhokoliv obchodu.

Pojďme se v rychlosti podívat na ty specialitky, které mi přišly.

Miso marukome
Miso marukome

Miso Marukome   マルコメ

Klasika. Asi není potřeba dále komentovat. Miso pasta s dashi. Ideální na ranní vztávání. Zkuste místo ranní kávy vyzkoušet toto. Receptů na všelijaké varianty naleznete na youtube. Polévka miso je součást tradiční japonské snídaně. Pozor je třeba dávat při nákupu. Prodává se čistá varianta miso pasty bez rybího vývaru (dashi) a také již namíchaná směs (ta na obrázku).

daruma tsukemono fukujin zuke
tsukemono fukujin zuke

Daruma Tsukemono Fukujin Zuke 福神漬

Pro mě novinka. Takový ten klasický český konzument se obvykle poprvé setká s nějakou nakládanou zeleninou při konzumaci sushi. Nakládaný zázvor někomu chutná, někomu ne. Nakládaná zelenina (tsukemono) Fukujin zuke je klasická směs, která se podává hlavně k japonskému curry jako příloha. Pro mě je toto novinka a v jde o ochutnávku z mé strany. Dá se koupit v balení po 200 g (na obrázku), ale i také ve větším 1 kg. Směs obsahuje sedm druhů zeleniny: ředkev, lilek, zázvor, zázvor, dýně, shitake a udo. Výrobcem je Daruma.

kewpie mayo
Kewpie マヨネーズ

Kewpie Mayo マヨネーズ a Yakisoba 焼きそばソース

Další novinka, ale klasika v Japonsku. Japonská majonéza Kewpie je velice oblíbená. V mnoha receptech jsem na ní narážel. Člověk si řekne, že místo toho použije tu naši. Obvykle tomu tak není. Chutě a vlastnosti se opravdu liší. Soudím na základě svých zkušeností. Občas jsem taky použil náhradu a pak jsem si říkal, co těm lidem na tom chutná. Ano, chutná ten originál. Na majonézu jsem zvědav. První testy budou při přípravě Onigiri (viz. dále).

Yakisoba je také klasická omáčka. V překladu znamená smažené nudle a opravdu se na smažené nudle používá. Rád si připravuji nudle na různé způsoby. Těším se už teď.

umeboshi 梅干
umeboshi 梅干

Umeboshi 梅干

Tak na toto jsem zvědav nejvíce. Umeboshi, neboli švestky nakládané v soli. No, kombinace vypadající šíleně. Opět je potřeba brát v potaz to, že se nejedná o české švestky, ale úplně jiný druh, který roste v Japonsku a snad má blíže k meruňce, než k nám známé švestce. Ale i tak, kombinace se solí bude jistě zajímavá. Umeboshi jsou opět tradiční potravinou v Japonsku. Má prý velmi blahodárné účinky na zdraví, trávení, proti únavě a chrání před zlem. No, pak to nejezte, když to někdo vychvaluje. Jí se obvykle s rýži. Pro mě také bude součásti chystaných onigiri.

A teď to Onigiri

Výše jsem se zmínil, že některé z komentovaných potravin bych chtěl použít na přípravu onigiri. Konkrétně majonézu a nakládané švestičky umeboshi. Co to je onigiri? Jedná se o japonskou svačinku vyrobenou z rýže. Známé jsou onigiri trojúhelníkového tvaru, ale mohou to být i klasické kuličky. Existuje asi nepřeberné množství variant. Někdy se balí do řasy nori, jindy zase ne. Hotové onigiri si můžete koupit v japonsku v malých bistrech, kde se na toto specializují, případně i v obchodech, kde jsou trojúhelníkové dobroty zafoliovány po kusech. V podstatě obdoba naších sendičů. Rýže v onigiri může být čistá, ale také ochucená, například sypáním furikake. Do rýže pak můžete zabalit dle své chuti, co se vám zlíbí. Třeba smaženého lososa, tuňáka, zeleninu, umeboshi a jiné.

Onigiri jsem už doma dělal. Dokonce jsem si pořídil formu na jejich rychlejší přípravu. Právě verze se švestičkami a tuňákem s japonskou majonézou mě lákají nejvíce. Bude se testovat. Pak určitě dám vědět, jak to dopadlo. Zatím se můžete podívat níže na dvě videa, aby jste si udělali představu, co to onigiri je.

« »