Politický maraton v Česku! Tři volby, tři šance změnit kurz země. Připojte se k rychlé exkurzi do volebního kalendáře 2024. Nenahlédneme do křišťálové koule a nepokusíme se odhadnout, jaký dopad budou mít tyto volby na naši politickou galaxii. Na to je ještě brzo, ale mějme to zatím v patrnosti.

Krajské volby:

Tyto volby jsou klíčové pro rozhodování na regionální úrovni a proběhnou v roce 2024. Voliči zde rozhodnou, kdo bude zastupovat jejich kraj v zastupitelstvech.

Senátní volby:

Každé dva roky se v České republice konají volby do Senátu, přičemž se volí třetina ze 81 senátorů. V roce 2024 nás čeká další kolo těchto voleb.

Senátní obvody pro volby 2024: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

🇪🇺Volby do Evropského parlamentu (6.-9. června)

Tento rok budou také probíhat volby do Evropského parlamentu. Ve volbách bude rozhodnuto o 21 zástupcích, kteří budou v europarlamentu reprezentovat Českou republiku. Obecně jsou tyto volby nejméně zajímavé pro české voliče, proto pojďme se podívat na pár bodů, proč by nás tyto volby měly taky zajímat:

  • Význam Evropských voleb (6.-9. června 2024): Miliony Evropanů budou mít příležitost ovlivnit budoucnost evropské demokracie prostřednictvím svého hlasu ve volbách do Evropského parlamentu. Tyto volby jsou prezentovány jako klíčový moment pro společné rozhodování o směřování Evropské unie.
  • Důležitost hlasování na všech úrovních: Hlasování je důležité jak na místní, tak na národní a evropské úrovni, a nabízí příležitost vyjádřit se k důležitým tématům.
  • Vliv Evropského parlamentu: Evropský parlament hraje klíčovou roli v přijímání právních předpisů, které se dotýkají každého občana EU – od velkých zemí po malé komunity a různé ekonomické subjekty. Přijímané právní předpisy se týkají širokého spektra témat, jako je životní prostředí, bezpečnost, migrace a ekonomika.
  • Globální výzvy a rozhodovací proces EU: EU se zabývá globálními výzvami, které nemohou být úspěšně řešeny jednotlivými zeměmi samostatně. Hlasování ve volbách je způsobem, jak ovlivnit řešení těchto problémů.
  • Demokracie a účast v evropských volbách: Demokracie je považována za výsledek kolektivního úsilí a odpovědnosti občanů. Účastí ve volbách mohou občané nejen ovlivnit budoucnost, ale také udržovat a posilovat demokracii a její hodnoty v rámci Evropské unie.
  • Více zde: elections.europa.eu/cs/how-to-vote/cz/