Nebude to recept na italskou omáčku, ale technika ke zvýšení produktivity zvanou Pomodoro.

 Produktivita…

Co jiného lze očekávat. Dnes se vše točí okolo produktivity. Je potřeba stíhat více věcí a v kratších časech. Lidské zdroje mohou být omezené, a tak je třeba přikročit ke zlepšení jejich výkonu. Produktivita má pak vliv i na osobní a rodinné stránky života, tedy na kvalitu vašeho života.

Při řešení komplexnějších problémů se pak často dostáváme do situace, kdy časté vyrušení z procesu má v součtu velký vliv na časový harmonogram řešení, nebo na jeho kvalitu. Tato častá vyrušení, i krátkodobá, mají na výkon negativní vliv, často popisován jako efekt pilového listu. Jednoduše řečeno, i malé vyrušení způsobí ztrátu koncentrace a pro její navrácení je potřeba určitý čas. Od jisté úrovně může tento čas tvořit až jednu čtvrtinu celkového času.

Co nás ruší?

Cokoliv. Může to být kolega, který se zeptá, zda jdeš dnes na oběd. Dnes však velký prim v této oblasti hrají chytré telefony a používání aplikací s častými notifikacemi (facebook, instagram, emaily, whatsapp, a jiné). Znám mnoho lidí, kteří tyto notifikace ve velké míře mají vypnuté a aplikace používají pouze když na to mají čas.

Nebude tady však řeč, jak umět ovládnout notifikace. Samotný mobil nabízí velmi jednoduché řešení, které se nazývá letecký, nebo letový režim.

„Existuje tisíce způsobů, jak zabít čas, ale žádný, jak ho vzkřísit.“

A. Einstein

… a dál? Pomodoro?

Dále použijeme jednoduchou kuchyňskou minutku a dáme se do práce. Tuto větu můžeme vzít doslovně, a nebo s určitým nadhledem. Před několika dny jsem narazil na metodu organizace pracovního času zvaný Pomodoro, nebo Technika Pomodoro.

Jak to funguje?

Poměrně jednoduše. Vynálezce Francesco Cirillo používal klasickou kuchyňskou minutku, papír a tužku. Dnes je možné použit různé aplikace jak pro počítač, web, nebo chytrý telefon/hodinky.

  1. Zaprvé sepíšete seznam úkolů a seřadíte podle jejich priorit.
  2. Vyberete úkol (pokud řešíte jen jednu záležitost, první krok přeskočíte).
  3. Nastavíte časovač. Obvyklá doba je 25 minut.
  4. Pracujete na jednom úkolu dokud nezazvoní budík.
  5. Dejte si krátkou pauzu (5 minut) a na papír si zaznamenejte první pracovní úsek (pomodoro)
  6. Pokud máte na papíře 4x pomodoro, tedy za sebou 4x 25 minutové pracovní úseky, dejte si delší pauzu, 15-30 minut

Proč 25 minut? Čas vychází ze zjištění, že 25 minut je ideální doba kdy se člověk dokáže koncentrovat na daný úkol. Je však možné si čas individuálně upravit. Důležité je, abyste se nenechali vyrušit během práce. Pokud však tato situace nastane, je nutné si poznamenat myšlenku na papír a vrátit se k ní později, jakmile bude aktuální úkol ukončen. Pokud však dojde k vyrušení, kdy je potřeba práci přerušit, nebo ukončit, je nutné celou techniku ukončit také.

Na co používám?

Kromě klasické pracovní náplně se stále snažím zlepšovat své umění v programovaní v jazyce Python. O tom jsem psal již dříve zde. Použité je však možné kdekoliv, kdy se potřebujete soustředit na jeden úkol.

Dokážu si představit účinnost této techniky při studiu. Častější přestávky budou motivovat k lepší práci a přípravě na nadcházející zkouškové období.

K čemu je to dobré?

Krom motivace při práci a zaměření se na jeden úkol, získáte tak i náhled na čas strávený nad podobnými pracemi. Tento poznatek můžete použít dále k plánování dalších práci v budoucnu.

Co potřebuji?

Papír tužku a nějaký časoměřič. Dnes je moderní použít chytrý telefon a nějakou aplikaci, kterou naleznete skrze všechny platformy – iOS, Android, Windows. Existují i aplikace do počítače a pluginy do prohlížečů. Kuchyňskou minutku pak nahradíte něčím efektivnějším.

Další zdroje.

Na internetu naleznete snad největší zásobu informací k této technice. Doporučit můžu oficiální stránky projektu: francescocirillo.com

Na téže stránce je uvedena také informace, že v nadkladatelství Jan Melvil Publishing se chystá vydání české verze oficiální knihy. Informace byla potvrzena.

Odkazy a zdroje:

Je třeba se zamyslet, že jde vždy jen o měření času. Aplikace za Vás práci neudělá.

 


Also published on Medium.